Vad är ADHD?
Förkortningen ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF. Diagnosen innebär att den som har denna funktionsvariation ofta har svårigheter med att få sin vardag att fungera. Personer med ADHD har i de flesta fall svårt att koncentrera sig och hejda impulser, de får inte saker utförda och har svårt att hålla ordning runt sig.
Vad är ADHD inte?
ADHD är inte en funktionsvariation som på något sätt påverkar personens intelligens. Du kan ha ADHD och vara otroligt intelligent. Det är inte heller en sjukdom, personer med ADHD fungerar på ett annat sätt än vad gängse normer och sociala strukturer säger, men du är inte sjuk bara för att du har diagnosen ADHD. Det är viktigt att vara tydlig med det här, speciellt i skedet då en person får diagnosen. För vissa blir diagnosen ett trauma, för andra är det en befrielse att få en orsak och förklaring till sina svårigheter i vardagen.
ADHD-hjälp
Sveapsykologerna erbjuder utredningar, stödsamtal och hjälp för personer med ADHD och deras närstående.
Symtom ADHD
Vad finns det för tecken på ADHD? ADHD kan yttra sig på lite olika sätt, och i olika grad, ibland pratas det om tre olika former av ADHD, varav ADD är en av formerna. Här samlar vi för enkelhetens skull ihop begreppet och pratar om ADHD som övergripande diagnos.
Koncentrationssvårigheter
Ett vanligt tecken är att du har mycket svårt att koncentrera dig och behålla uppmärksamheten på en och samma sak. Det kan yttra sig till exempel genom att du:
har svårt att planera
undviker viktiga saker för att det är tråkigt
gör slarvfel
ofta stavar fel trots att du kan stava
inte klarar av att läsa och följa instruktioner
har svårt att fokusera på en film eller en bok
inte klarar av att komma i tid och hålla deadlines
lägga viktiga saker på minnet
Impulshantering
En annan vanlig symtom på ADHD är att du har svårt att stoppa impulser. Vilket kan visa sig genom att du:
ofta avbryter personer du pratar med
svarar innan en fråga har ställts klart
inte kan kontrollera ditt humör och lätt blir arg och får utbrott
har problem att stå i kö och vänta på saker
Överaktivitet
Att vara överaktiv är också något som ofta kännetecknar ADHD, exempelvis genom att du:
inte kan sitta still
ofta känner dig stressad, rastlös och otålig
pratar mycket och ofta hamnar i situationer där du stör andra
inte kan hantera stilla aktiviteter
Symtom vid ADHD
Kortfattat är ADHD en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kännetecknas av svårigheter att koncentrera sig, hejda impulser samt behålla uppmärksamhet och fokus. För att få diagnosen krävs en utredning, läs mer om utredningen som Sveapsykologerna erbjuder.
Utredning efter symtom på ADHD
För att en utredning kring ADHD ska bli aktuell behöver följande krav uppfyllas:
Problemen som du upplever ska ha börjat innan 12 år ålder och varit bestående under minst 6 månader.
Det som upplevs som svårigheter ska märkas och påverka minst två olika miljöer, det kan till exempel innebära att både hemmamiljön och arbetet/skolan ska påverkas.
Alla andra alternativa förklaringar ska ha uteslutits.
Hur går en utredning till?
En utredning av en potentiell ADHD-diagnos är en omfattande process som görs av psykologer och läkare. Den görs genom att du intervjuas och ditt liv och vardag kartläggs, det genomförs en psykologisk utredning och en medicinsk undersökning, resultaten sammanfattas tillsammans med resultat från intervjuer med närstående till dig som utreds.
Resultaten ska vara entydiga och kriterierna är stränga för att diagnosen inte ska ställas till personer vars personlighet tenderar att ligga nära symtomen för ADHD. Det är med andra ord inte vanligt att personer som inte har ADHD får en sådan diagnos.
Experter på ADHD
Sveapsykologerna är etablerade inom utredningar och behandlingar av ADHD och Sveapsykologernas psykolog David Waskuri förkommer ofta i media när en expert på området efterfrågas.
Behandling efter diagnosen ADHD
Grunden till att kunna hantera din diagnos är kunskap. Behandlingen för ADHD startar med andra ord alltid med att vi tillsammans går igenom vad diagnosen innebär så att du förstår vad ADHD är och hur det påverkar dig i olika situationer.
Ibland räcker förståelsen för personer med en lindriga svårigheter. Då kan personerna själva lägga om vardagen och se till att anpassa sig för att hjälpa sig själv.
För andra personer kan vi behöva gå igenom verktyg och sätta upp rutiner tillsammans, samt lägga till en psykologisk behandling som KBT.
I de flesta fall erbjuds personer som får en ADHD diagnos även läkemedel. Läkemedelsbehandling används för att minska överaktivitet och impulsiviteten, samt öka koncentrationsförmågan och det sociala samspelet.