Att ta bort en adhd-diagnos: insikt i processen och orsakerna

En växande trend bland individer diagnostiserade med ADHD är önskan att få sina diagnoser omprövade eller borttagna. Denna önskan drivs ofta av faktorer såsom en förändring i självuppfattningen eller att diagnosen upplevs som ett hinder i yrkeslivet och vid utbildningar.

Varför vill man ta bort diagnosen?

En växande andel personer som lever med en diagnos upplever att de växer ifrån sina ADHD-symptom i vuxen ålder. Dessutom kan en ADHD-diagnos upplevas som ett hinder i olika aspekter av livet, som vid ansökningar till vissa utbildningar eller yrken, vilket kan motivera en omprövning av diagnosen.

Processen för att ta bort diagnosen

För att ompröva en ADHD-diagnos kan individer vända sig till privata vårdgivare. Processen innebär att man fyller i formulär som bedömer individens aktuella mående och funktionalitet. Det är vanligt att man måste vänta minst två år efter att diagnosen ställdes innan den kan omprövas. Vi på Sveapsykologerna erbjuder specialiserad rådgivning och ADHD-utredningar för att skapa skräddarsydda planer för varje person.

Omprövning av en diagnos

Omprövning av en ADHD-diagnos innebär en grundlig utvärdering av individens nuvarande symtom och hur dessa påverkar deras dagliga liv. Det kan innebära psykologiska tester och en genomgång av individens medicinska historik samt en ny neuropsykiatrisk utredning. Målet är att säkerställa att diagnosen fortfarande är relevant och korrekt. Detta steg är avgörande för att förstå hur diagnosen påverkar individens liv och om den fortfarande är tillämplig.

Hjälp med att ta bort diagnoserna ADD, Autism och funktionell nedsättning

Sveapsykologerna har ett erfaret team som kan hjälpa dig bli av med eller avskriva diagnoser du fått inom ADD, autism och även funktionell nedsättning.

Psykologer i Stockholm, Göteborg och Malmö som hjälper dig

Sveapsykologerna erbjuder hjälp med att avskriva eller ompröva ADHD-diagnoser i Stockholm, Göteborg, Malmö och även online. Kontakta våra erfarna psykologer och läkare för att boka en kostnadsfri konsultation kring dina frågor.

 

Utmaningar och perspektiv med att ta bort en diagnos

Trots det växande intresset för att avdiagnosticera ADHD finns det utmaningar, som begränsade resurser inom vården och oenighet om vårdenheters ansvar i avdiagnosticeringsprocessen.

Vi på Sveapsykologerna är delaktiga i att möta dessa utmaningar genom att utveckla standardiserade utredningsprocesser för att avskriva diagnoser.

 

Vanliga frågor kring att ta bort en ADHD-diagnos

  • Ja, en ADHD-diagnos kan omprövas och eventuellt tas bort om den inte längre anses uppfylla diagnostiska kriterier.

  • De första stegen innebär att kontakta en vårdgivare för en initial bedömning, och sedan genomgå en ny neuropsykiatrisk utredning.

  • Processens längd varierar beroende på individens situation. Vi gör en individuell bedömning för varje unikt fall och kan inte ge exakta tider då många faktorer spelar in. Vi startar utredningen omgående för att hjälpa dig komma igång.

  • Faktorer som individens nuvarande symtom, påverkan på dagligt liv, tidigare medicinsk historik och livsförändringar beaktas.

  • Ja, omprövning av ADHD-diagnoser kan ske även om man fortfarande använder medicinering, men detta kommer att beaktas i utvärderingen.

  • En tidigare diagnos är inte ett hinder för omprövning, men den medicinska historiken kommer att beaktas i bedömningen.

  • Kvalificerade yrkespersoner såsom psykologer och psykiatriker kan ompröva diagnosen.

  • Självskattning är viktig för att förstå individens upplevelse, men professionell bedömning och tester är avgörande för slutgiltigt beslut.

  • En omprövad diagnos kan påverka tillgången till vissa stöd och resurser, vilket bör beaktas i beslutsprocessen.

  • Processen kan skilja sig åt mellan barn och vuxna, särskilt gällande bedömningens innehåll och metodik.

  • Familjens åsikter och observationer kan vara värdefulla, särskilt vid bedömning av barn, men beslutet baseras främst på professionella bedömningar.

  • En risk kan vara att individens behov av stöd och anpassningar förbises om diagnosen omprövas utan att det är motiverat.

  • Konfidentialitet och integritet upprätthålls strikt under hela processen i enlighet med gällande lagar och etiska riktlinjer.

  • Om diagnosen bekräftas, fortsätter stöd och behandlingsplaner som tidigare, och ytterligare resurser eller anpassningar kan övervägas.