Vad är förlossningsdepression?

Förlossningsdepression, även kallad postpartumdepression, är en typ av depression som uppstår i samband med förlossning. Det drabbar ungefär 10-15% av alla nyblivna mammor, men även andra föräldrar kan uppleva symtom. Hormonomställningar, fysiska påfrestningar och psykologiska förändringar efter födseln kan bidra till tillståndet. Hormoner som oxytocin och prolaktin, som normalt sett ska stärka bandet mellan förälder och barn, kan hos vissa kvinnor istället påverka humöret negativt.

Behandling av förlossningsdepression

Behandling av förlossningsdepression inkluderar i första hand samtalsterapi, exempelvis kognitiv beteendeterapi (KBT), som har visat sig vara effektiv i många fall. Vid allvarligare fall kan antidepressiva läkemedel, som SSRI, ordineras. Det är viktigt att rådfråga en läkare om medicinering eftersom vissa läkemedel kan överföras till barnet genom bröstmjölken, även om det oftast sker i väldigt små mängder. Att tidigt få stöd och behandling är avgörande för att förhindra att depressionen blir långvarig.

Ta hjälp så snart som möjligt

Förlossningsdepression bör behandlas så snabbt som möjligt, både för barnet och förälderns bästa. Ta hjälp så snart du misstänker att du har en långvarig nedstämdhet efter en förlossning.

 

Förlossningsdepression innan förlossning

Även om termen förlossningsdepression vanligtvis används efter födseln, kan många kvinnor uppleva en liknande form av depression under graviditeten. Detta tillstånd kallas graviditetsdepression. De psykologiska och fysiska förändringarna under graviditeten kan vara överväldigande, särskilt för kvinnor med tidigare psykiska besvär eller som upplever stora stressfaktorer, såsom ekonomiska eller relationella utmaningar. Obehandlad graviditetsdepression kan öka risken för att utveckla förlossningsdepression.

Förlossningsdepression långt efter förlossning

Förlossningsdepression kan också dröja kvar långt efter förlossningen. Studier visar att vissa kvinnor fortsätter att uppleva symtom flera månader, eller till och med år, efter födseln. Det är viktigt att förstå att depressionen inte alltid försvinner av sig själv. Om den inte behandlas kan den påverka relationen till barnet och familjen på lång sikt. Det är därför viktigt att söka hjälp om symtomen kvarstår.

 

Symtom förlossningsdepression

Symtomen vid förlossningsdepression liknar andra former av depression och kan inkludera:

  • Ihållande nedstämdhet

  • Känslor av hopplöshet eller skuld

  • Brist på energi eller motivation

  • Ångest och oro, särskilt kring barnets välbefinnande

  • Svårigheter att knyta an till barnet

  • Sömnstörningar, trots att barnet sover

  • Aptitförändringar

  • Tankar på döden eller självmord

Det är ytterst viktigt att dessa symtom tas på allvar, då de kan påverka både föräldern och barnets utveckling om de inte behandlas.

Ta hjälp snabbt

Förlossningsdepression ett komplext tillstånd som kan påverka nyblivna föräldrar på olika sätt. Att tidigt söka hjälp och få rätt stöd kan förbättra prognosen avsevärt och göra det möjligt att njuta av föräldraskapet, vilket ju är vad alla föräldrar vill och ser framför sig. Var inte rädd att söka hjälp som finns att få! Sveapsykologerna har hjälp många föräldrar att hitta glädjen i sitt föräldraskap och sitt barn. 

 

Vanliga frågor om förlossningsdepression

  • Ja, även om förlossningsdepression är vanligare hos mödrar, kan även pappor och andra föräldrar drabbas av liknande symtom efter att ett barn fötts. Denna typ av depression hos icke-födande föräldrar är ofta kopplad till förändrade livsomständigheter och stressen kring att bli förälder.

  • Tiden för tillfrisknande varierar, men det kan ta allt från några veckor till flera månader. Obehandlad förlossningsdepression kan ibland dröja sig kvar i flera år, och kvinnor som en gång har drabbats löper större risk att utveckla depression vid framtida graviditeter.

  • Nej, "baby blues" är ett tillfälligt tillstånd av nedstämdhet och humörsvängningar som många kvinnor upplever de första dagarna efter förlossningen. Det går vanligtvis över av sig själv inom en vecka. Förlossningsdepression är mer allvarlig, långvarig och kräver oftast behandling.