Psykologisk behandling vid ADHD, ADD och autism
Personer som har diagnoserna ADHD, ADD, Autism, Asperger, intellektuell funktionsnedsättning eller Tourettes syndrom d.v.s. neuropsykiatriska funktionsnedsättningar upplever ofta problem i vardagen. Faktum är att för att det ska klassas som en funktionsnedsättning ska diagnosen och svårigheterna har stor påverkan på individens vardag.
Vi erbjuder behandling till de som vill ha stöd och samtal i sin vardag på grund av sin egna eller en närståendes neuropsykiatriska funktionsnedsättning. I behandlingen sätter vi individens behov och situation i centrum. I behandlingen fokuserar vi både på diagnosen och individen. Vi fokuserar på att hitta en acceptans för diagnosen samt kunskap, förståelse och insikter i egna styrkor och svagheter. Det handlar även om att förstå personens situation och vardag för att hitta anpassningar och rätt färdigheter för att klara av livet på bästa möjliga sätt trots diagnosen.
Behandling ADHD
Diagnosen ADHD innebär att personen har en uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet och impulsivitet. Många som får diagnosen påbörjar medicinering i kombination med psykologisk behandling. Den psykologiska behandlingen brukar innehålla att lära sig om vad diagnosen innebär, lära sig om organisering och planering, färdigheter och tekniker för att minska problem med lättdistraktion, uppskjutande och arbeta med personens tankar.
ADD behandling
Diagnosen ADD är snarlik ADHD men utan hyperaktiviteten och impulsiviteten. Behandling av ADD innebär samma sak som ADHD, då diagnoserna är så lika varandra. Även ADD behandlas med medicinering i kombination med stödsamtal för att lära sig hantera sin egen diagnos och symptomerna som den innebär.
Det är vanligt med samsjuklighet, det vill säga att personen även har exempelvis ångest, stress, depression, låg självkänsla etc och detta behandlar man samtidigt i terapin. I behandlingen fokuserar vi även på personens styrkor.
Anhöriga brukar också bjudas in i behandlingen eftersom diagnosen påverkar omgivningen. Anhöriga kan också söka terapi på egen hand även om den anhöriga med ADHD- eller ADD-diagnos själv inte går i behandling. Då kan man fokusera på att lära sig mer om diagnosen samt funktionella förhållningssätt till den anhöriga, det vill säga hur man kan stötta på bästa sätt men också ta hand om sig själv på bästa sätt.
Behandling autism
Det går inte att bota autism men men kan träna färdigheter, träna upp den sociala förmågan, språket och andra färdigheter som är viktiga i vardagen. I en behandling av autism fokuserar på personens starka sidor. Psykologisk behandling leder till att personen får lättare att fungera i vardagen.
Vad är autism?
Autism är ett samlingsord för olika diagnoser inom autismspektrumtillstånd, som ibland förkortas AST, bland diagnoserna finns exempelvis Asperger. Personer som har någon diagnos inom autismspektrumtillstånden, har gemensamt att de har svårt att hantera information. Diagnoserna är ingen sjukdom och inget som går att bota, det är helt enkelt så att personer med någon variant av autism fungerar lite annorlunda jämfört med de flesta andra och jämfört med hur vi har lärt oss att det sociala samspelet och samhället fungerar.
Eftersom autism är ett spektrum kan diagnoserna yttra sig på olika sätt, och personer med en diagnos behöver olika mycket stöd och hjälp. Många gånger har man ofta flera diagnoser och funktionsnedsättningar.
Hur upptäcker man autism?
Beroende på hur grav funktionsvariationen är, kan det vara olika svårt att upptäcka att någon har diagnosen. Ett av de tydligaste tecknen är att personer med någon form av autism har svårt för förändring, har svårt att passa in i sociala sammanhang och lätt fastnar i samma typer av mönster, rörelser och intressen.
Asperger behandling
Asperger var tidigare en vanlig neuropsykiatrisk diagnos, men den slogs 2013 ihop med autism då det inte går att dra gränser mellan autism och Asperger. Utredningar och behandlingar för Asperger är med andra ord samma som för autism, inom området autism finns dock skillnader som gör att vi självklart utformar behandlingen olika, vi utgår alltid från personens behov och situation.
Vara förälder till barn med autism
Att ha ett barn diagnosticerat med autism kan vara förenat med olika svårigheter. Det kan verkligen vara hjälpsamt att ha rätt kunskap. Det finns mycket som går att göra för att göra livet hemma bättre. Bland annat använder man sig av belöning av önskvärda beteenden, fasta scheman, rutiner och guidning. Detta är viktigt både hemma och i skolan. Vanligtvis är det bra att förklara för barnet att hen har en underliggande orsak till hens svårigheter. Det kan vara skönt för barnet att förstå sig själv bättre och förstå att det inte är barnets fel.
Boka en konsultation med oss så hjälper vi dig med verktygen för att göra vardagen lättare för dig och ditt barn. Även om autism inte går att bota finns det mycket vi kan göra för att underlätta för barn med diagnos och dess föräldrar.