Förbättra din självkänsla och ditt självförtroende nu!

Låg självkänsla innebär att man har en negativ uppfattning om sig själv och sina egenskaper. Detta kan leda till att man har svårt att ta initiativ och att man har svårt att uttrycka sig själv och sina åsikter. Många som har låg självkänsla kan också ha svårt att ta emot beröm och kan lätt känna sig osäkra och oroliga i olika sociala situationer.

Många personer har problem med låg självkänsla, dåligt självförtroende och negativ självbild. Här arbetar vi med att lära personen undersöka om den bekräftar sig själv genom att vara duktig eller söker bekräftelse utifrån. Vi undersöker även hur personens självdialog ser ut. Hos många som lider av låg självkänsla är det vanligt att man är hård mot sig själv. Mycket hårdare än man skulle vara mot en vän. Genom att träna på att börja vara snällare mot sig själv kan självkänslan bli bättre.

Dålig självkänsla

Tecken på dålig självkänsla

Det finns många olika tecken på dålig självkänsla. Här är några av de vanligaste tecknen.

  • Man har svårt att ta initiativ och att uttrycka sig själv och sina åsikter

  • Man är rädd för att göra fel och är rädd för att bli dömd eller kritiserad av andra

  • Man har svårt att ta emot beröm och kan känna sig obekväm när någon säger något positivt om en själv

  • Man jämför sig ofta med andra och tycker att man inte mäter upp till deras standarder

  • Man har svårt att fatta beslut och kan känna sig osäker och orolig i olika sociala situationer

  • Man har en tendens att minimera sina prestationer och förmågor och att fokusera på sina brister och svagheter

Dessa är bara några exempel på tecken på dålig självkänsla. Det är viktigt att komma ihåg att varje person är unik och att tecknen på dålig självkänsla kan se olika ut från person till person.


Dålig självförtroende

Intervju om dåligt självförtroende

Expressen intervjuade Sveapsykologerna om tips på hur man hantera kritik bättre och få bättre självkänsla. Lär gärna hela artikeln via länken:

Beteendeanalys undersöker låg självkänsla

Att ha en låg självkänsla kan betyda många olika saker för olika personer. Därför är det viktigt att göra en beteendeanalys där man undersöker hur den låga självkänslan yttrar sig för just den specifika klienten. I vissa fall kan självkänslan stärkas av att personen vågar vara mera sunt självhävdande i sina relationer vilket innebär att den vågar uttrycka sina tankar, känslor, behov och vilja för sig själv och sin omgivning. Detta kan krocka med grundantaganden och livsregler om att man behöver prestera eller vara till lags för att duga inför sig själv och andra.

Då kan personen arbeta med nya beteenden där hen testar att vara sann mot sig själv istället för vara duktig eller göra andra nöjda. Ofta blir resultatet bättre än det personen hade föreställt sig som kanske aldrig har testat dessa nya beteenden tidigare. Resultatet av att leva i samklang med ens kärnvärden är att man blir stolt över sig själv och växer vilket ger en bättre självkänsla.

Stolthet är starkt förknippad med självkänsla

Studier har visat att känslan av stolthet är starkt förknippad med självkänsla. Många människor tillåter sig aldrig att vara stolta över saker. Att vara stolt innebär inte att vara arrogant men inte heller att skämmas när man har gjort något positivt, det finns en sund känsla av stolthet.

I vissa fall kan den låga självkänslan yttra sig genom perfektionism där personen tänker att den behöver göra allt perfekt för att duga inför sig själv eller andra. Perfektionismen blir då en kompensatorisk strategi för grundantagandet som exempelvis kan lyda "jag duger inte som jag är". Då kan personen istället behöva träna sig på "good enough" och se att dennes värde inte sitter i dem perfekta beteendena.

Dålig självkänsla kan ge skamkänslor

Alla människor har ibland kritiska tankar om sig själva och nästan alla människor har förmågan att känna grundkänslan skam. Problemet blir när personen har ett överskott av dessa tankar och känslor samt börjar ta det som sanningar och låter sig styras av detta vilket leder till undvikanden. Personen kanske undviker att träffa nya människor eller söka nya jobb vilket gör att personen tror ännu mindre på sig själv. Genom att klara av saker, känna sig kompetent och bli omtyckt av andra på ett sunt sätt kan personen få en bättre självkänsla och känna sig stolt över sig själv.

Få hjälp mot dålig självkänsla och lågt självförtroende

Sveapsykologernas psykologer och terapeuter är experter på att jobba med personer som upplever att självkänslan är låg eller där man upplever att bättre självförtroende skulle förenkla livet. Boka en kostnadsfri konsultation så får vi höra just dina utmaningar och kan lotsa dig vidare till rätt expert och behandling.

En sund självkänsla och vilja att bli omtyckt av andra

Det är normalt att vilja känna sig kompetent och vilja bli omtyckt av andra. Problemet uppstår när personen söker detta alldeles för mycket så att det krockar med personens gränssättning, återhämtning, sociala relationer, karriär et. c. Genom att sortera ut vad man egentligen vill med sitt liv, vem man vill vara och vilka delmål man behöver uppnå för att uppnå sina större mål så kan personen få en sund känsla av kompetens, bekräftelse och självkänsla.

En sund självkänsla innebär inte att aldrig ha negativa tankar om sig själv. Det innebär snarare att kunna se dessa tankar som tankar och inte låta dem styra en ifrån ens långsiktiga mål och kärnvärden vilka gör livet meningsfullt, spännande och värt att leva. 

Vad är självkänsla eller självförtroende?

Självkänsla och självförtroende är relaterade begrepp, men de är inte detsamma. Självkänsla handlar om hur man ser på sig själv och sina egenskaper, medan självförtroende handlar om hur man tror att man kommer att prestera i en given situation.

En person med hög självkänsla har en positiv uppfattning om sig själv och sina egenskaper, medan en person med låg självkänsla har en negativ uppfattning om sig själv och sina egenskaper. Självförtroende handlar om hur man tror att man kommer att klara av olika situationer, och en person med högt självförtroende tror att man kommer att klara av de flesta situationer man ställs inför.

Så medan självkänsla handlar om hur man ser på sig själv, handlar självförtroende om hur man tror att man kommer att prestera i olika situationer.

Självkänsla eller självuppfattning är den självkännedom som handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. En svag självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet.
— Wikipedia

Självkänsla brukar beskrivas som känslan som personen har om sitt eget värde. Självförtroende brukar beskrivas som tilltron personen har på sina prestationer i ett visst område medan självbild innebär personens egenskaper i objektiv mening utan en värdering.

Terapi självkänsla

Det är lättare att känna sig värdefull om man inte undviker livet, målen och att vara den man innerst inne vill vara. Fast oftast vill personen undvika när det uppstår jobbiga tankar och känslor. I terapin får man träna på att ta steg framåt trots att man bär med sig jobbiga tankar och känslor. Dessa brukar lätta efter ett tag och ofta känner sig personen nöjd och stolt när den har vågat gå utanför sin "comfort zone".

Dåligt självförtroende

Dåligt självförtroende innebär att man har låg tilltro till sin förmåga att klara av olika situationer och att man tror att man inte kommer att lyckas i de flesta sammanhang. Detta kan leda till att man undviker olika aktiviteter och utmaningar, eftersom man är rädd för att misslyckas.

Många som har dåligt självförtroende kan också ha svårt att ta emot kritik och kan bli känslosamt påverkade av vad andra säger eller tycker om en. Detta kan också leda till att man har svårt att bygga och bibehålla goda relationer med andra.

Förbättra självförtroendet

Det är viktigt att komma ihåg att dåligt självförtroende är ett vanligt problem och att det finns hjälp att få om man behöver det. Genom att arbeta med en terapeut eller genom att använda olika strategier för att förbättra sitt självförtroende, kan man lära sig att tro mer på sig själv och sin förmåga att klara av olika situationer.

KBT övningar självkänsla

Terapi mot dålig självkänsla

Studier visar att KBT kan vara effektivt för att behandla låg självkänsla och förbättra människors självkänsla och självförtroende.

Det är dock viktigt att komma ihåg att resultaten kan variera från person till person, och att det kan vara nödvändigt att prova olika behandlingsmetoder för att hitta den som fungerar bäst för en själv.

KBT självkänsla

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en form av psykoterapi som används för att behandla olika mentala hälsoproblem, inklusive låg självkänsla. KBT bygger på teorin att våra tankar, känslor och beteenden är sammankopplade och att våra tankar påverkar våra känslor och vårt beteende.

KBT-övningar självkänsla

I KBT för självförtroende fokuserar man på att identifiera och ändra på de negativa tankar och beteenden som kan bidra till låg självkänsla. Detta görs genom att man lär sig att ersätta negativa tankar med mer realistiska och positiva tankar, och genom att man lär sig nya beteenden och strategier för att hantera svåra situationer. 

Sveapsykologerna har mottagningar som erbjuder KBT i Stockholm, Malmö och Göteborg.