Missbruk och beroende

Bli av med ditt beroende, oavsett om det är alkohol, droger, sex, spel, shopping eller annat! Riskbruk, missbruk och beroende är ett multifaktoriellt fenomen, vilket innebär att det är en kombination av arv och miljö som leder till att en person kan hamna i detta. 

En individ med en sårbarhet för beroende har en ökad risk att hamna i detta om hen befinner sig i en social miljö där andra personer har ett missbruk eller beroende. Även psykologiska faktorer, såsom att få en kortsiktig belöning i form av förbättrad självkänsla eller minskad stress, kan bidra till att personen fortsätter med beroendebeteendet. 

Eftersom det är den kortsiktiga belöningen som mest styr våra beteenden, glömmer man snabbt bort de långsiktiga negativa konsekvenserna av beteendena, och hjärnan kan lura en till att vilja fortsätta med det destruktiva beroendebeteendet eftersom hjärnan vill åt de kortsiktiga vinsterna.

Se gärna inslaget i TV4 Nyhetsmorgon där Sveapsykologernas psykolog David Waskuri förklarar hur man behandlar beroende samt riskbruk: https://www.tv4.se/klipp/va/13740537/sa-vet-du-om-du-ar-alkoholberoende

Missbruksbeteenden och konsekvenser

Många människor använder sig av droger eller ett visst beteende på ett sätt som gör att man upprepade gånger ställer till det för sig. Detta kan tyda på att man har ett missbruk. Det kan exempelvis märkas på att man inte fullgör sina plikter på jobbet, i skolan eller i hemmet, att man sätter sig i situationer med en ökad risk för att man skadar sig själv eller någon annan, eller att man hamnar i problem med rättvisan. 

Ofta fortsätter man med missbruket trots återkommande problem. För många innebär drogen eller beteendet att man får tillfällig lindring från psykiskt eller fysiskt obehag och att man inte ser några alternativa sätt att må bättre. Till missbruk räknar man främst problem som är relaterade till intag av alkohol, tobak, narkotika eller läkemedel. När det gäller beteenden så har sex-, spel-, mat- och shoppingmissbruk likheter med drogmissbruk och kan förstås på liknande sätt.

Behandlingsmetoder och deras effektivitet

Om man har ett missbruk känner man ofta ett sug och att man har svårt att kontrollera intaget eller beteendet. Att vara utan drogen eller beteendet kan ge upphov till psykiska symtom såsom oro, ångest, nedstämdhet, sömnsvårigheter, rastlöshet eller koncentrationssvårigheter. 

När man tar drogen igen eller fortsätter med beteendet försvinner symptomen tillfälligt, men de kommer tillbaka. Allt mer tid ägnas åt drogen eller beteendet och problemen förvärras. Kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal, MI, har i forskningssammanställningar visat sig vara de behandlingsmetoder som har uppnått bäst resultat vid behandling av alkoholmissbruk, den vanligaste missbruksformen.

Behandlingarna bygger på samarbete mellan terapeut och klient, där konfrontation undviks och där klienten erbjuds hjälp att analysera sitt beteendemönster genom att se sambanden mellan tankar, känslor och beteenden. På detta vis kan klienten få en bild av sitt missbruk och därigenom finna alternativa beteenden och förhållningssätt till känslor som gör det lättare att bryta sina riskbeteenden och komma ur sitt missbruk.

Motiverande samtal

Motiverande samtal handlar bland annat om att inte vara för konfrontativ mot personen som har ett beroende eftersom konfrontation kan leda till skam, vilket kan öka beroendebeteendet. I motiverande samtal tänker man istället att med hjälp av öppna frågor om beteendets långsiktiga konsekvenser samt att "rulla med motstånd" så kan personen bli motiverad att förändras. 

KBT, Kognitiv beteendeterapi

I KBT kan man arbeta med beroendet i sig genom att undersöka inre och yttre triggers, arbeta med återfallsprevention och att kunna hantera sug. När personen som har ett beroende utsätts för triggers så kan suget bli starkt och personen kan då agera impulsivt eftersom den vill åt den kortsiktiga belöningen. Genom att lära sig att känna igen triggers och vilka tankar, känslor och kroppsförnimmelser som dyker upp så kan personen låta suget passera utan att agera på det. 

Många har en samsjuklighet

I många fall kan personen ha en komorbiditet, vilket innebär samsjuklighet. Detta innebär att personen har beroende plus ångest, depression och stress exempelvis. I dessa fall kan man behöva arbeta med samsjukligheten parallellt eller efteråt, beroende på vilket som är det primära problemet och vilket som är det sekundära.

Boka kostnadsfri konsultation

Behöver du prata om ditt beroende kan du boka en kostnadsfri konsultation hos oss.

Behandlingsplan och uppföljning av missbruk

När man påbörjar en behandling för att hantera missbruk eller beroende är det viktigt att utforma en individuell behandlingsplan tillsammans med terapeuten. Behandlingsplanen bör innehålla tydliga mål och en strategi för att uppnå dessa mål. Det kan innebära att bryta gamla beteendemönster, utveckla nya färdigheter för att hantera stress och känslomässiga utmaningar samt att bygga upp en stödjande social miljö. Terapeuten fungerar som en guide och stödperson under hela behandlingsprocessen.

Uppföljning är en central del av behandlingen. Det innebär att regelbundet utvärdera framstegen och eventuellt justera behandlingsplanen om det behövs. Genom att följa upp behandlingen kan både terapeuten och klienten få en bättre förståelse för vilka metoder och strategier som fungerar bäst för den enskilda individen. Uppföljningen kan också bidra till att förstå vilka faktorer som ökar risken för återfall och hur dessa kan undvikas eller hanteras.

Familj och socialt stöd

För att öka chansen för en lyckad behandling och långsiktig återhämtning är det viktigt att involvera personens familj och sociala nätverk i behandlingsprocessen. Familjemedlemmar och vänner kan erbjuda stöd och uppmuntran samt bidra till att skapa en miljö som främjar hälsosamma beteenden och förändringar. Familjeterapi och stödgrupper kan vara till hjälp för att stärka dessa relationer och ge ytterligare resurser för att hantera missbruk och beroende.

Tid för återhämtning och förebyggande av återfall

Återhämtning från missbruk eller beroende är en långsiktig process och det är viktigt att ge sig själv tid för att läka och anpassa sig till nya, hälsosammare beteenden och livsstilar. Genom att vara medveten om riskfaktorer och utveckla strategier för att hantera triggers kan man förebygga återfall och upprätthålla en långvarig återhämtning. Återfallsprevention innefattar ofta att arbeta med att stärka självkänslan, förbättra kommunikationsfärdigheter, lära sig att hantera stress och negativa känslor samt att bygga upp ett stödjande socialt nätverk.

Prata om ditt missbruk med psykolog eller terapeut

Att söka professionell hjälp och stöd är en viktig del av att hantera missbruk och beroende. Genom att arbeta tillsammans med en psykolog eller terapeut från Sveapsykologerna som specialiserat sig på beroendeterapi och kognitiv beteendeterapi kan man hitta de verktyg och strategier som behövs för att övervinna de utmaningar som missbruk och beroende innebär och skapa en mer hälsosam och balanserad framtid.