Psykodynamisk terapi

Vad är psykodynamisk terapi?

Psykodynamisk terapi är en av de största inriktningarna inom psykoterapin. Kanske tänker man på Sigmund Freud och Carl Ljung när man hör begreppet psykodynamisk terapi? Föregångaren till psykodynamisk terapi är psykoanalysen. Där kunde klienten flera gånger i veckan gå i terapi och sitta i en divan, medan terapeuten satt bakom. Senare kom den psykodynamiska terapin som byggde mycket på den psykoanalytiska, men terapeuten blev här mer aktiv i sin roll.

Psykodynamisk terapi är en psykoterapi som fokuserar på att förstå och behandla psykiska problem och beteenden. I stället för att bara fokusera på nuvarande beteenden fokuserar psykodynamisk terapi på det som skapar problemet. Det här gör att man kan förstå eller identifiera underliggande orsaker bakom beteendet. Psykodynamisk terapi använder teorier om mänsklig psykologi för att förstå orsakerna bakom beteendet.

Dessa teorier fokuserar ofta på dynamiken mellan olika delar av det psykiska systemet och hur detta system påverkar beteendet och känslorna. Psykodynamisk terapi är en ansats som förespråkar att personer bör försöka lösa problem genom att förstå och arbeta med personens inre konflikter och drivkrafter. De vanligaste teknikerna som används i psykodynamisk terapi är att utforska personens minnen och känslor. Psykoterapeuten kan också använda tekniker som att skapa och utforska fantasier, analysera drömmar och personliga relationer. Dessa tekniker är utformade för att hjälpa personer att förstå sina beteenden och känslor bättre, vilket kan leda till att de bättre kan hantera sina problem.

Psykodynamisk terapi hjälper när du har:

1. Upprepade problem i relationer.

2. Förlängda perioder av ångest och depression.

3. Känslor av isolering och överväldigning.

4. Upprepade beteendemönster som är skadliga eller destruktiva.

5. Oförmåga att kunna förhålla dig till andra eller saker som är viktiga för dig.

6. Svårigheter att fokusera, koncentrera dig eller fatta beslut.

7. Känslor av rastlöshet, ångest eller oro.

8. Svårigheter att hantera konflikter.

Skillnad mellan KBT och psykodynamisk terapi

Till skillnad från KBT som behandlingsform fokuserar man inom den psykodynamiska terapin mer på vad i det förflutna som har orsakat problemen här och nu. Terapeuten tolkar in det som sägs i rummet och vad hen känner i samtalet med klienten, vilket kallas för överföring och motöverföring. Sedan använder sig terapeuten av informationen som hen får från klienten och söker efter att se mönster och försvar. Genom att tolka och återkoppla sina tolkningar kan klienten få insikter som leder till att hen förstår sig själv bättre. På så vis kan klienten hitta lösningar till sina problem. Inom psykodynamisk terapi fokuserar man även på klientens känslor och tankar som finns under försvaren. Genom att synliggöra det undermedvetna kan personen förstå sig själv bättre och därmed göra mer medvetna livsval. Med hjälp av psykodynamisk terapi kan klienten i större utsträckning vara den person som hen egentligen vill vara. 

Psykodynamisk terapi är en långsiktig process

Psykodynamisk terapi är en långsiktig process som ofta tar längre tid att se resultat än andra typer av terapi. I början av terapin kommer terapeuten att fokusera på att undersöka personens livserfarenheter, hur de har påverkat deras nuvarande situation och vilka faktorer som driver deras beteende. Fokus ligger också på att undersöka olika mönster i deras beteende och emotionella reaktioner. Terapeuten kan också använda tekniker som att utforska personens föreställningsvärld, analysera känslomässiga reaktioner och förhållanden, utforska personens motivation och försöka förstå hur detta påverkar deras nuvarande beteende och känslor. Eftersom psykodynamisk terapi fokuserar på att förstå och övervinna olika inre konflikter, kan det ibland ge upphov till en större självinsikt och personliga förändringar.

Psykodynamisk terapi Stockholm, Göteborg och Malmö

Vi på Sveapsykologerna erbjuder psykodynamisk terapi på våra mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Boka en kostnadsfri konsultation för råd och tips kring hur du kan bli hjälpt av oss och vilka steg du kan ta.

psykodynamisk teori

Teorin bakom psykodynamisk terapi

Centralt inom den psykodynamiska terapin är att psykiska symtom har en mening och är möjliga att förstå. Denna teori bygger på att psykiska symtom, såsom ångest och depression, uppstår då man inte längre hittar sätt att hantera känslor och relationer. Det kan vara strategier som tidigare i livet var funktionella för personen, men inte är det längre. En grundläggande tanke är att människan styrs av tankar och känslor som inte alltid är medvetna. Vi har psykiska försvar som skyddar oss känslomässigt från inre konflikter och smärta. Det kan röra sig om komplexa känslor av exempelvis mindervärdighet eller ilska.

Tala öppet och fritt om svårigheter

I en psykodynamisk terapi-behandling får personen möjlighet att tala öppet och fritt om olika svårigheter. Dels sådant som man upplevt tidigare i livet, men även det som äger rum här och nu. Tidiga relationsmönster bär vi ofta med oss genom livet. Inom ramen för den terapeutiska relationen har man möjlighet att utforska sina tankar och känslor för att lära känna sig själv bättre, se mönster och förstå hur problemen uppstått. Därigenom kan en personlig förändringsprocess ske. Plågas personen av specifika depressions- eller ångesttillstånd kan det ofta vara till hjälp att arbeta parallellt med KBT-behandling (läs mer under rubriken "KBT"). Det går i regel bra att integrera de olika psykoterapiformena.