Har du råkat ut för en svår upplevelse, ett trauma eller en sorg? Det kan till exempel ha utlösts av en anhörigs död, sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa eller otrohet. Känner du att du har tappat fotfästet i tillvaron, med symtom som mardrömmar, apati, panikångest och rädsla? Det är tecken på att du upplever en kris, och ju snabbare du adresserar problemen och tar tag i dem, desto större är chansen att du ska kunna läka.

En kris är en upplevelse som gör att vi inte längre känner att vi är kapabla att hantera vårt liv. Det kan vara ett trauma, en händelse som utlöser starka reaktioner och känslor hos oss. Det kan också vara en stor förändring i vårt liv, en så kallad livskris kan utlösas av en skilsmässa, ett dödsfall, att vi förlorar jobbet eller en stor konflikt som förändrar våra relationer.

Livskris och kris – vanliga symptom

Vanliga psykologiska reaktioner eller symptom vid en kris är:

  • ångest och oro

  • känslighet för stress och krav

  • minnesproblem

  • känslor av overklighet

  • oförmåga att ta in det som har hänt

  • trötthet

  • nedstämdhet

  • känslomässig avstängning

  • låg självkänsla

  • överväldigande känslor

  • sömnproblem

  • koncentrationssvårigheter

Följden kan bli svårigheter att klara av sitt arbete och att upprätthålla ett socialt umgänge eller att ens orka med att leva ett bra liv. Om dessa svårigheter håller i sig ökar risken för depression och ångest. Därför är det viktigt att inte tappa rutinerna och försöka hitta tillbaka till det som personen tidigare har använt för att må bra. 

Krissamtal

Behöver du krissamtal för att hantera en kris du är mitt uppe i eller en som har varit med dig länge?

Vi hjälper personer med krissamtal under alla krisens faser. Hör av dig till Sveapsykologerna så hjälper vi dig att hitta en form för krishanteringen som passar dig bäst.

 
 

Vad händer med personer i kris?

Många gånger finns det olika faser som personer går igenom, såsom chock, förnekelse, overklighetskänslor, skuld, ilska, sorg med mera. Det är individuellt vilka faser man går igenom och i vilken ordning. Efter en tid brukar personen komma ut i en så kallad nyorienteringsfas där personen har hittat sig själv i sitt liv, trots förändringen som krisen har inneburit. Det går inte att säga exakt hur lång tid det tar eftersom det beror på typen av kris som personen har råkat ut för samt vilket stöd personen har och om den har en psykisk sårbarhet för psykisk ohälsa.

Hur hanterar man en kris?

Personer som är med om en kris behöver stöd. Den behöver få prata och höra sig själv berätta det som har hänt. Medan personen pratar om det som har hänt bearbetar hen krisen. Psykoterapi kan fungera som ett verksamt stöd i en akut kris genom en professionell förmåga till överblick och kunskap om krisers natur och förlopp. Det vanligaste sättet att hantera kriser och livskriser är att få hjälp genom samtalsstöd. Det är viktigt att samtalsstödet påbörjas så snart som möjligt efter att krisen har uppstått. Det gör att chansen till läkning ökar markant.

PTSD efter en kris

Det är vanligt att personer i kris drar sig undan från det som kan hjälpa dem igenom krisen. De flesta kriser och trauman leder inte till post traumatiskt stress syndrom. Men om personen dragit sig undan och det har gått en längre tid sedan krisen startade och det fortfarande finns symtom såsom flashbacks, mardrömmar, undvikanden, lättskrämdhet med mera, kan det ändå vara bra att undersöka detta. Vid post traumatiskt stress syndrom finns en specifik behandling som är verksam för denna diagnos.

 

Krishantering privatpersoner

Samtalsstöd är som sagt ett av de vanligaste sätten att behandla livskriser och kriser. Genom att prata och få stöd läker vi. Ibland kan det räcka med några enstaka samtal för att känna att ens liv är hanterbart igen, i andra situationer kan en längre kontakt vara till hjälp.

I ett inledande samtal kan vi tillsammans formulera och bedöma vad du är i behov av. Vi matchar också ihop dig med rätt psykolog eller terapeut. Efter det lägger vi tillsammans upp en plan för stödet; hur många gånger vi ska träffas, hur ofta vi ska ha samtalen och vad målet med samtalen är.

Sveapsykologerna har arbetat med människor i kris under många år. Vår kompetens och erfarenhet sträcker sig över alla tänkbara scenarion och kriser. Vi har med andra ord kommit i kontakt med alla typer av livskriser och kriser, hos oss är du är aldrig ensam i din kris.

Krissamtal i Stockholm, Göteborg och Malmö

Vill du få samtalsstöd på en mottagning finns vi i våra största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö. Men vi erbjuder självklart samtalsstöd över telefon och videosamtal också. Vi kan med andra ord hjälpa dig oavsett var i Sverige eller världen du befinner dig. Våra terapeuter kan hjälpa dig och genomföra terapi på svenska, engelska, spanska, persiska och finska. Vi kan även erbjuda dig samtalsstöd utanför arbetstid, på kvällar och helger.

Låt inte krisen ta överhand, hör av dig idag för att få hjälp att hantera den.