Dark psychology – Sveapsykologerna i DN

Dark psychology eller mörk psykologi är något som har börjat dyka upp överallt, speciellt i sociala medier. Sveapsykologernas David Waskuri medverkade i en artikel i DN och redde ut vad det egentligen handlar om och vad du ska vara uppmärksam på.

David Waskuri i DN om mörk psykologi

Många gånger kan den mörka psykologin vara svår att upptäcka och definiera, för det handlar ofta om något som ligger nära vanligt beteende. Det avgörande är om det finns en dold agenda där personen som utövar mörk psykologi har något att vinna på att få dig dit hen vill.

Strategier inom dark psychology

I DN-artikeln pekar David Waskuri på några strategier inom dark psychology. De strategier som tas upp är:

  • kärleksbombning

  • omvänd psykologi

  • tyst behandling

  • emotionell utpressning

  • gaslighting

  • semantisk metod

  • begränsade alternativ

Kärleksbombning

Kärleksbombning är vad det låter, någon överöser dig med beröm och fina ord för att få något av dig. Exemplet i tidningen är att någon berömmer dig för att du är så stark och senare samma dag frågar om du kan hjälpa hen att flytta i helgen.

Omvänd psykologi

Det handlar om att en person säger en sak, men har som mål att få dig att göra precis tvärtom. Ingen tycker om att bli tillsagd vad man ska göra, och många gånger blir reaktionen att göra raka motsatsen.

Tyst behandling

Tyst behandling hör vi kanske oftare på engelska som Silent Treatment. Det betyder att personer genom tystnad, utfrysning och avståndstagande får andra att göra som de själva vill.

Emotionell utpressning

En strategi som är närbesläktad med tyst behandling är emotionell utpressning, där personer hotar med att till exempel inte älska någon längre, ge någon annan skuldkänslor och i andra former sätta sig själv i offerrollen.

Gaslighting

En form av manipulation med målet att få en person att tvivla på sina egna minnen och sitt förstånd. Målet är att bryta ner personen, vilket är resultatet av att man börjar ifrågasätta sitt eget huvud i alla hänseenden.

Semantisk metod

Semantisk metod handlar om att medvetet se till att personen man pratar med missförstår. Allt med målet att få igenom sin egen vilja.

Begränsade alternativ

Denna metod är ett annat sätt att få igenom sin vilja, men utan att säga det rakt ut. Man erbjuder helt enkelt några alternativ, som alla är som man själv vill och låter påskina att det inte finns några andra alternativ.

Bemöt mörk psykologi

I artikeln finns även några tips på hur man på bästa sätt kan bemöta mörk psykologi.

  1. Först och främst handlar det om att vara medveten om att det förekommer, och vilka tekniker och strategier som används. Att kunna sätta ord på företeelsen är ett första steg.

  2. Det är också bra att vara uppmärksam på sina egna känslor och var ens egna gränser går. Vad vill du som person och vad går du med på för att någon annan vill det.

  3. Tänk igenom om du vinner på ett upplägg eller om det alltid är den andra personen som får fördelar och gynnas.

  4. Konfrontera personen som använder mörk psykologi på ett mjukt sätt inledningsvis, det kan vara så att personen inte använder strategierna medvetet. Fråga om personen formulerar sig eller agerar på ett specifikt sätt för att få dig att gå med på något som hen anade att du egentligen inte ville.

Dark psychology i nära relationer

När man i en nära relation utsätts för mörk psykologi regelbundet kommer det att tära på en och du kan behöva hjälp för att sätta gränser som du mår bra av. Sveapsykologerna hjälper dig att hitta dina gränser och steg för steg kunna stå upp för dessa gränser. Hör av dig till oss för att få hjälp med att hantera personer i din närhet som använder sig av dark psychology.