Sveapsykologerna behandlar PTSD

Vad är posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)?

En del människor som är med om trauman bearbetar inte sina traumatiska upplevelser automatiskt och riskerar då att drabbas av PTSD. Detta kan yttra sig genom flera symtom som bland annat flashbacks, mardrömmar, återupplevelse av händelsen, undvikanden med mera. KBT har visat sig vara en effektiv behandlingsform för personer med PTSD. Vid denna diagnos tar personen på sig både inre- och yttre undvikanden vilket vidmakthåller traumat eftersom bearbetning inte får ske. I behandlingen får klienten lista sina undvikanden och därefter exponera sig för tidigare händelser genom att bland annat prata om det som har hänt så att händelserna blir mindre laddade och därmed bearbetas. Personen får även utmana sina yttre undvikanden eftersom även detta är hjälpsamt för bearbetningen. Ett trauma kan påverka personens känsla av trygghet, tillit, självkänsla, säkerhet samt intimitet. Traumat påverkar hur personen ser på sig själv, omvärlden, framtiden och livet.

Besök https://sveapsykologerna.se/posttraumatiskt-stressyndrom-ptsd/ för att läsa mer eller boka en kostnadsfri konsultation.

post traumatisk stress 638 k.jpg

Sveapsykologerna erbjuder konflikthantering

Vad är konflikthantering?

Det kan uppstå konflikter på arbetsplatser, i relationer et. c. Då är det bra att lära sig verktyg för hur man kan lösa dessa konflikter. Hur du kan kommunicera utan att anklaga, för att undvika att den andra personen går in i försvar. Konflikter kan orsaka oerhörd stress och ångest. I vissa fall kan de även leda till depression.

Det finns grunder i kommunikation som kan användas för att hantera konflikter. Validering har visat sig vara effektivt. Det innebär att man tar sig tid att lyssna på den andra parten och bekräftar att man har förstått vad den andra har sagt. Exempelvis kan man återberätta vad den andra sa, fast med andra ord, för att visa att man har förstått vad personen menade. Sedan behöver den andra parten lyssna på dig. Om man anstränger sig för att ha en dialog – vilket innebär att båda vill göra sitt bästa för att ta in vad den andra säger – ökar sannolikheten för att konflikten löser sig på ett konstruktivt sätt. Motsatsen till dialog är debatt – där man går in med tanken om att vilja ha rätt och ”skjuta ner” den andres argument. Detta leder ofta till frustration och ilska hos bägge parter, då det ligger i människans natur att vilja bli validerad och lyssnad på. För att klara av att validera kan man ibland behöva parkera sina reaktioner, vilket inte alltid är enkelt. Särskilt inte när personens tankar och känslor leder till impulsiva beteenden och invalidering, vilket ökar risken för konflikter.

Besök https://sveapsykologerna.se/konflikthantering/ för att läsa mer eller boka en kostnadsfri konsultation.

Konflikthantering.jpg

Boka en kostnadsfri konsultation nu! Sveapsykologerna erbjuder krisbearbetning både för företag och privatpersoner.

Vad är en kris?

Har du råkat ut för en svår upplevelse, ett trauma, kris eller sorg och känner att du tappat fotfästet i tillvaron, med symtom som mardrömmar, apati, ångest och rädsla. De flesta kriser och trauman leder inte till post traumatiskt stress syndrom. Det är dock ändå bra att undersöka detta om det har gått en längre tid och det fortfarande finns symtom såsom flashbacks, mardrömmar, undvikanden, lättskrämdhet med mera. Vid post traumatiskt stress syndrom finns en specifik behandling som är verksam för denna diagnos. En psykoterapi kan fungera som ett verksamt stöd i en akut kris genom en professionell förmåga till överblick och kunskap om krisers natur och förlopp. En kris kan t ex gälla en anhörigs död, sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa eller otrohet. När personen är med om en kris så behöver den stöd. Den behöver få prata och höra sig själv berätta det som har hänt. Medan den pratar om det som har hänt bearbetar personen krisen. I vissa fall kan personen gå igenom olika faser såsom chock, förnekelse, overklighetskänslor, skuld, ilska, sorg med mera. Det är individuellt vilka faser man går igenom och i vilken ordning. Efter en tid brukar personen komma ut i en så kallad nyorienteringsfas där personen har hittat sig själv i sitt liv trots förändringen som krisen har inneburit. Det går inte att säga exakt hur länge det tar eftersom det beror på typen av kris som personen har råkat ut för samt vilket stöd personen har och om den har en psykisk sårbarhet för psykisk ohälsa.

Besök https://sveapsykologerna.se/kris/ för att läsa mer eller boka en kostnadsfri konsultation.

kris_316k.jpg

Boka kostnadsfri konsultation nu! Sveapsykologerna behandlar bland annat låg självkänsla och dåligt självförtroende.

Vad är låg självkänsla?

Många personer har problem med låg självkänsla, dåligt självförtroende och negativ självbild. Här arbetar vi med att lära personen undersöka om den bekräftar sig själv genom att vara duktig eller söker bekräftelse utifrån. Vi undersöker även hur personens självdialog ser ut. Hos många som lider av låg självkänsla är det vanligt att man är hård mot sig själv. Mycket hårdare än man skulle vara mot en vän. Genom att träna på att börja vara snällare mot sig själv kan självkänslan bli bättre. Att ha en låg självkänsla kan betyda många olika saker för olika personer. Därför är det viktigt att göra en beteendeanalys där man undersöker hur den låga självkänslan yttrar sig för just den specifika klienten.

Besök https://sveapsykologerna.se/lg-sjlvknsla-dligt-sjlvfrtroende-negativ-sjlvbild/ för att läsa mer eller boka en kostnadsfri konsultation.

selfesteem 488k.jpg

Boka en kostnadsfri konsultation nu! Sveapsykologerna behandlar bland annat riskbruk, missbruk och beroende.

Vad är riskbruk, missbruk och beroende?

Riskbruk, missbruk och beroende är multifaktoriella fenomen vilket betyder att det är en kombination av arv och miljö som gör att en person kan hamna i detta. En person som har en sårbarhet för beroende har en ökad risk för att hamna i detta om den befinner sig en social miljö där andra personer har ett missbruk eller beroende. Även psykologiska faktorer såsom att få en kortsiktig belöning i form av bättre självkänsla eller minskad stress kan göra att personen fortsätter med beroendebeteendet. Eftersom det är den kortsiktiga belöningen som mest styr våra beteenden glömmer man snabbt bort de långsiktiga negativa konsekvenserna av beteendena och hjärnan kan lura en till att vilja fortsätta med det destruktiva beroendebeteendet eftersom hjärnan vill åt dem kortsiktiga vinsterna. 

Besök https://sveapsykologerna.se/riskbruk-missbruk-beroende/ för att läsa mer eller boka en kostnadsfri konsultation.

addiction+missbruk blogginlägg.jpg

Boka en kostnadsfri konsultation nu! Sveapsykologerna behandlar bland annat existensiella problem.

Vad är existentiella problem?

Många människor känner att de saknar mening med livet. Man vet inte vad livet går ut på eller vart man är på väg. Genom att undersöka vilka kärnvärden och mål klienten har i livet kan denne få en tillvaro som känns mer värdefull. Istället för att fly från sig själv eller leva på ”autopilot” kan personen använda sig av medvetna handlingar som harmoniserar med den hen egentligen vill vara och ta steg i denna riktning. Ofta lever människor både efter samhällets normer samt efter det föräldrarna eller den närmaste omgivningen har gjort eller sagt åt en att göra. I terapin kan vi undersöka vad som är personens egna grundantaganden, livsregler, kärnvärden och mål i livet. På så vis kan man lyckas uppnå det liv som man själv vill leva.

Besök https://sveapsykologerna.se/new-page-1/ för att läsa mer eller boka en kostnadsfri konsultation.

existensiella problem blogginlägg.jpg

Boka en kostnadsfri konsultation nu! Sveapsykologerna erbjuder bland annat individuell terapi för relationsproblem samt parterapi.

Vad är relationsproblem?

Det är även möjligt att gå i individualterapi och prata om sina relationsproblem. Anledningarna kan vara flera, det kan exempelvis handla om att man inte har möjlighet att ta med sig sin partner till parterapi eller så kanske man har saker som man vill ta upp utan att partnern får höra. Relationsproblem kan handla om många olika saker, såsom exempelvis svartsjuka, ambivalens, konflikter, kommunikationsproblem, osäkerhet et. c.

Besök https://sveapsykologerna.se/relationsproblem/ för att läsa mer eller boka en kostnadsfri konsultation.

relationsproblem 568 k blogginlägg.jpg

Boka kostnadsfri konsultation nu! Sveapsykologerna behandlar bland annat hälsoångest/hypokondri

Vad är hälsoångest (Hypokondri)?

Den som lider av hälsoångest har en svår rädsla för att vara eller bli drabbad av någon allvarlig sjukdom. Symptom i kroppen leder till en övertygelse om att något är fel. En stor del av vardagen ägnas till att försöka förstå symtombilden. Information söks på Internet, vänner utfrågas och man går ofta till läkaren. Läkarutredningar brukar lugna tillfälligt, men efter en tid kommer oron tillbaka. Kanske börjar man ifrågasätta läkarens kompetens eller förmåga att förstå.

Följ länken för att läsa mer eller boka en kostnadsfri konsultation: https://sveapsykologerna.se/hlsongest-hypokondri/

hypokondri bild blogginlägg.jpg

Boka kostnadsfri konsultation nu! Sveapsykologerna behandlar bland annat tvångssyndrom (OCD)

Vad är tvångssyndrom (OCD)?

Tvångssyndrom brukar innefatta både tvångstankar och tvångshandlingar. Tvångstankar är påträngande tankar som ger upphov till obehag, rädsla och/eller ångest. De kan till exempel handla om stark oro för att såra någon närstående, eller att orsaka en annan människas olycka. Oro över baciller och/eller smitta är ett annat vanligt tvångstema. Tvångstankar med religiöst innehåll är vanliga även hos dem som inte är religiösa. Man kan till exempel tänka att vissa tankar är förbjudna, vilket skapar oro för att man ska straffas på något sätt. Läs mer här: https://sveapsykologerna.se/new-page-2/

tvång bild blogginlägg.jpg

Boka kostnadsfri konsultation nu! Sveapsykologerna behandlar bland annat generaliserad ångest och oro

Vad är generaliserad ångest (GAD) och oro?

I ångestfamiljen finns flera olika typer av ångest som alla har gemensamt att man associerar ett visst område som farligt. Vid GAD är faran en mängd olika framtida områden. Personen övertänker och försöker hitta lösningar i tankarna fast den inte hittar lösningarna där. Tvärtom begränsar oron livet och personen blir spänd och mår dåligt av att konstant gå runt och vara i kamp- eller flyktläget. Personen låter tankarna ta allt större plats och den tror ofta att den behöver tänka och vara garderad för att vara förberedd om något farligt skulle ske. Oron positivt förstärks det vill säga ökar av att det man oroar sig för sällan händer. Då drar hjärnan slutsatsen att det inte skedde på grund av oron och att oron därför är funktionell vilket är en felaktig föreställning. Läs mer här: https://sveapsykologerna.se/generaliserad-ngestoro-gad/

GAD bild bloginlägg.jpg

Boka kostnadsfri konsultation nu. Sveapsykologerna behandlar bland annat panikångest.

Vad är paniksyndrom och agorafobi?

Att kunna känna ångest är nödvändigt för oss människor. Ångesten fungerar som en slags alarmsignal, vilken hjälper oss att undvika eller fly från faror. De flesta av oss har därför upplevt ångest och/eller någon enstaka panikattack. Ibland kan känslan av ångest bli så stark och närvarande att det är svårt att fungera i vardagen. Paniksyndrom, även kallat panikångest, innebär att man får plötsliga och intensiva ångestattacker med kraftiga kroppsliga symtom. Hjärtklappning, bröstsmärtor, yrsel, andningssvårigheter, orolig mage, och/eller overklighetskänslor är vanligt. Man kan även få ihållande smärtor i olika delar av kroppen. Ofta vet man varför, men ibland uppstår känslan av obehag och rädsla utan synlig förklaring. Attackerna skapar en rädsla för att tappa kontrollen, bli galen, allvarligt sjuk eller till och med för att dö. Många beskriver attackerna som det mest skrämmande de varit med om, och det är vanligt att personer med paniksyndrom söker sig till sjukhusens akutmottagningar. Läs mer här: https://sveapsykologerna.se/paniksyndrom-och-agorafobi/

panikångest paniksyndrom bild blogginlägg.jpg

Boka kostnadsfri konsultation nu. Sveapsykologerna behandlar bland annat ångest.

Vad är Ångest? 

Det finns flera olika typer av ångest såsom oro (en stark och icke-konstruktiv sådan) som ibland diagnostiseras som generaliserad ångest (GAD), social fobi, panikångest, tvångssyndrom (OCD), hälsoångest et. c. I KBT använder vi oss av olika tekniker som har visat sig vara effektiva vid behandling av ångest. Det handlar inte minst om att lära sig notera tankar, acceptera känslor och våga göra beteendeförändringar.

ångest bild blogginlägg.jpg

Sveapsykologerna erbjuder kostnadsfri konsultation. Vi behandlar bland annat depression.

Vad är depression?

Vad är skillnaden mellan normal nedstämdhet och depression? Vid depression är besvären så kraftiga att de orsakar svårigheter att fungera i vardagen. Sorgsenhet och en förlorad förmåga att känna glädje för något är vanliga symtom. Livet känns tomt, meningslöst och hopplöst. Ingenting känns längre intressant. Det är vanligt att man känner sig ledsen och likgiltig. Störd sömn och förändrad aptit är andra vanliga symtom. Även bristande energi är vanligt förekommande. Deprimerade personer hamnar ofta i negativa tankar och grubblerier. När självförtroendet sjunker och man inte längre fungerar som vanligt är det lätt att dra sig undan socialt och isolera sig. Kanske orkar man inte längre bry sig om andra och inte heller om sig själv. Vanligt är också en upplevelse av att det går trögare att tänka och tala. Man kan ha svårt att fokusera och tappar då lätt tråden. Läs mer här: https://sveapsykologerna.se/depression/

depression bild blogg.jpg

Sveapsykologerna erbjuder stresshantering för både företag och privatpersoner

Vad är stresshantering?

Sveapsykologerna erbjuder företag stresshantering både förebyggande och för dem som är drabbade av stress och utmattningssyndrom. Vi erbjuder även chefscoaching för att arbetsplatsen ska veta hur den ska hantera medarbetare som har en stressproblematik samt förebygga att anställda ska hamna i farlig stress.

Kroppen behöver en balans mellan stress och återhämtning. Att vara utsatt för långvarig stress kan leda till försämrad motståndskraft, både kroppsligt, kognitivt och psykologiskt. Flera händelser kan ha samlat sig och till slut kommer droppen som får bägaren att rinna över vilket leder till en stressreaktion. Orsakerna till stressymtomen kan till exempel vara arbetsrelaterade eller personliga problem. Med professionellt stöd kan du få hjälp att sortera upp och identifiera de områden och frågeställningar som orsakar stressen. Genom att lära dig mer om dig själv, dina förmågor och begränsningar kan du återfå balans i livet, samt hitta förhållningssätt och kraft att genomföra de förändringar du behöver för att bättre ta hand om dig själv. Läs mer här:

https://sveapsykologerna.se/stresshantering/

stresshantering företag blogginlägg bilder.jpg

Sveapsykologerna erbjuder parterapi samt familjebehandling

För många människor är relationer den stora meningen med livet. Tyvärr fungerar inte alltid relationer på ett enkelt och smidigt sätt, utan kan ibland upplevas som mycket svåra att handskas med. Oavsett om det är en kärleksrelation eller relation till familjemedlemmar och vänner kan den trigga igång mycket jobbiga känslor. Det kan exempelvis handla om svartsjuka, ilska, sorg, besvikelse et. c. Ibland kan personen tappa bort sina "kärnvärden" om att vara den partner, förälder, syskon eller vän som hen vill vara. Detta händer ofta när känslorna och tankarna tar över och personen tappar sin självkontroll. Genom att reflektera och fokusera på kärnvärdena och undersöka situationerna som uppstår kan personen ändra sitt förhållningssätt samt förbättra sina relationer. Det är viktigt att undersöka sina triggers, tankar, känslor, kroppsförnimmelser, beteenden samt kortsiktiga- och långsiktiga konsekvenser för att kunna sluta agera på autopilot och istället börja ta steg mot att vara den partner, familjemedlem eller vän som man egentligen vill vara. Läs mer här:

https://sveapsykologerna.se/par-och-familjeterapi/

blogginlägg bild parterapi.jpg

Sveapsykologerna behandlar social fobi

Social fobi

Vad är social fobi?

Det är mycket vanligt att lida av social ångest. Det finns en generell form av social fobi där man känner sig rädd för många olika sociala situationer. Det kan handla om att prata i telefon på tunnelbanan, prata med kassörskan et. c. Det finns även en mera specifik form av social ångest där personens ångest är mera fokuserad på specifika situationer såsom att hålla föredrag exempelvis. De allra flesta tycker att det är jobbigt att hålla föredrag men de flesta kan tvinga sig själva när det behövs exempelvis i studier och i arbeten. En person som har social fobi lider så pass mycket av det att det skapar problem i personens fungerande exempelvis på jobbet, fritid, relationer eller i andra områden.

Läs mer här: https://sveapsykologerna.se/social-fobi/

Bild till blogginlägg.jpg 2.jpg

Vi behandlar stress, utmattningssyndrom och utbrändhet

Vad är utmattningssyndrom?

Våra kroppar är rustade för kortare perioder av stress och det är därför inget som man vanligtvis blir sjuk av. Stress som tillstånd involverar hela kroppen. Om stresspåslaget däremot blir långvarigt och perioder av återhämtning uteblir, kan man utveckla stressrelaterade symtom samt utmattningssyndrom. Vanliga problem kan vara sömnstörningar, orolig mage, ihållande värk och högt blodtryck. Långdragen stress påverkar även immunförsvaret, vilket gör att man lättare kan drabbas av infektioner. Vanliga emotionella reaktioner vid långvarig stress är ångest och/eller nedstämdhet samt en känsla av trötthet, utmattning och otillräcklighet. Ibland förekommer en vilja att isolera sig. Att ständigt uppleva för små marginaler kan dessutom göra det svårt att kontrollera emotionella reaktioner. Det är vanligt att personen får problem med minne och koncentration, vilket kallas för kognitiva nedsättningar. Vad gäller utmattningssyndrom kan det yttra sig olika från person till person. Vissa kan förutom stressymtom även ha ångest eller panikkänslor. Andra personer kan bli mer depressiva.

Läs mer och se video:

https://sveapsykologerna.se/stress-och-utmattning/

Bild till blogginlägg.jpg